06 45 44 50 75 - Jacob
06 15 65 10 37 - Dorenda

  • 30 jaar ervaring
  • Hoog slagingspercentage
  • Deskundige en persoonlijke rijopleiding

Rijopleiding

Praktijkles

Vanaf 17 jaar (zie ‘2todrive’) mag je praktijkexamen doen en vanaf 16,5 jaar mag je al starten met de praktijklessen! Rijschool Team Jacob helpt je graag op weg en wij begeleiden je op een deskundige en leuke manier door het hele proces heen. We brengen je alles bij wat nodig is om zelfstandig, veilig en vlot door het verkeer te gaan en de examens te halen.

De rijopleiding wordt in stappen aangeboden. De snelheid waarmee jij deze stappen zal zetten, is bepalend voor de duur van en het aantal lessen gedurende het traject. Uiteraard is dit per persoon verschillend. Aan de start van de opleiding zal de instructeur een inschatting maken van het aantal lessen en een deskundig en eerlijk advies geven over een eventueel aan te schaffen pakket. (zie ‘Tarieven’)

We begeleiden je zo optimaal mogelijk naar het CBR praktijkexamen, in een zo kort mogelijke tijd!

Tussentijdse toets

Klik op de afbeelding voor meer info

Een tussentijdse toets is een proefexamen. Je doet deze toets, net als het praktijkexamen, bij een examenlocatie van het CBR. De toets heeft het meeste effect als je op ongeveer driekwart van je rijopleiding bent, maar je instructeur kan je het beste hierover adviseren.

Het doen van de toets heeft veel voordelen: je ziet hoe alles werkt in een examencentrum, beleeft hoe een examen kan gaan en bent dus beter voorbereid. Je hoort alvast wat een examinator van je verwacht tijdens het rijexamen en krijgt nog nuttige tips mee. Je gaat hoogstwaarschijnlijk met minder zenuwen naar het echte examen. Bovendien kun je tijdens de tussentijdse toets vrijstelling verdienen voor je bijzondere verrichtingen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het slagingspercentage bijna 20% hoger ligt bij kandidaten die een tussentijdse toets hebben afgelegd!

Praktijkexamen

Bij Rijschool Team Jacob Lemmer wordt het praktijkexamen voor de personenauto afgenomen bij het CBR-examencentrum in Emmeloord of in Heerenveen. Het duurt ongeveer 55 minuten en begint altijd met een kennismakingsgesprek. De examinator legt je uit hoe het examen verloopt en controleert o.a. jouw ID-bewijs. Vervolgens wordt er op de parkeerplaats een ogentest gedaan, waarbij je een kenteken moet lezen op ongeveer 25 meter afstand. Daarnaast worden er een aantal vragen over de auto gesteld.

De examenrit duurt zo’n 35 minuten en jij moet laten zien dat jij zelfstandig, vlot en veilig door het verkeer kan gaan. De examinator beoordeelt je o.a. op beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. De uitslag van het examen krijg je direct na afloop van de rit in het examencentrum.

Spoedopleiding

Wil je in korte tijd je rijbewijs halen? En heb je genoeg mogelijkheden om te lessen? Dan is het mogelijk om een spoedopleiding bij ons te volgen. We raden je wel aan om je theoriecertificaat voortijdig te behalen en je op tijd aan te melden in verband met het inplannen van de lessen en het praktijkexamen.

2toDrive

In november 2011 is in Nederland als experiment 2toDrive ingevoerd. Hierbij mogen jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen voor rijbewijs B doen, vanaf 16,5 jaar praktijkles gaan volgen en vanaf hun 17e het praktijkexamen afleggen. Slagen ze, dan mogen ze vanaf hun 17e al autorijden.

Dit mag alleen als ze rijden met een coach naast zich. Een coach moet minimaal 27 jaar oud zijn en vijf jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Het experiment werd gestart om de verkeersveiligheid te vergroten. Ervaringen in het buitenland lieten namelijk zien dat 2toDrive werkt. Proeven in Duitsland tonen aan dat jongeren 30% minder ongevallen en 20% minder overtredingen veroorzaken en minder vaak onder invloed van drank of drugs rijden. De experimentfase liep tot 31 oktober 2017. Per 1 november 2017 is 2toDrive structureel ingevoerd.

Wanneer je je rijbewijs hebt gehaald, dan kun je samen met (een) ervaren begeleider(s) deelnemen aan het verkeer, totdat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt. Je hebt hiervoor wel een begeleiderspas nodig die je via deze link kunt aanvragen.

NB: de begeleiderspas vraag je aan m.b.v. je Digi-D. Heb je nog geen Digi-D, vraag deze dan hier direct aan:  DigiD: Aanvragen | Persoonsgegevens

Faalangstexamen

Letterlijk betekent faalangst: de angst om te falen. Op zich is ieder mens bang om te falen; dat is helemaal niet zo erg. Vaak is het juist een motiverende factor. Maar sommige mensen zijn zó bang om het niet goed te doen, dat ze blokkeren in plaats van zichzelf motiveren. Je kunt dan niet laten zien wat je kan, of uitdrukken wat je weet.  Bij rijschool Team Jacob zijn de instructeurs opgeleid om ook leerlingen met faalangst op de juiste manier te begeleiden.

Heb je last van faalangst of ben je té zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die gespecialiseerd is in het begeleiden van kandidaten met faalangst. Hij of zij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. Daarnaast kun je tijdens de rit om een time-out vragen. Bij een faalangstexamen moet je natuurlijk wel over dezelfde rijvaardigheid beschikken en word je op dezelfde punten en dezelfde wijze beoordeeld.

De rijschool vraagt het faalangstexamen voor jou aan bij het CBR. Je moet, net als voor het aanvragen van het reguliere examen, wel geslaagd zijn voor je theorie.

Autisme en leren autorijden

Bij leerlingen met een Autisme Spectrum Stoornis, zoals Asperger, PDD-NOS, ADD of ADHD werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier dan bij andere mensen. In de praktijk kunnen zich problemen voordoen bij het aanleren van de rijtaken, doordat deze leerlingen het lastig vinden om te plannen, overzicht te houden of rust te behouden. Autorijden vraagt daarnaast een bepaalde flexibiliteit om tijdig op veranderingen in te spelen. Gedragingen in het verkeer zijn vaak niet zwart of wit en vallen vaak samen met verschillende en specifieke gebeurtenissen of gedragingen van anderen. Het zien van de samenhang is dan vaak de uitdaging. Met de juiste begeleiding van onze ervaren instructeurs is er heel veel mogelijk en blijken veel leerlingen met een stoornis in het autisme spectrum wel capabel genoeg om het rijbewijs B te behalen.